Borstvoeding

Borstvoeding is de beste Start

Borstvoeding is de beste start voor jouw baby. Het is de meest natuurlijke en gezonde manier om je baby te voeden. In de zwangerschap begint de voorbereiding op het voeden van je kindje. Tijdens het intakegesprek bespreken wij het borstvoedingsbeleid met jou en geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Om jezelf goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding kun je een borstvoedingscursus volgen. Vraag je verloskundige waar deze worden georganiseerd of hier voor de verschillende aanbieders. Zo kun je (samen met je partner) je keuze maken. Ben je van plan om borstvoeding te geven, dan wil je vooral dat de kraamverzorgende jou hierin kan ondersteunen.
Wij van Klavertje Vier Kraamzorg vinden het belangrijk dat de borstvoeding slaagt en dat je hierin vooral geen ongemakken ervaart. We werken volgens de criteria van het WHO/UNICEF (Wereldgezondheidsorganisatie/ Kinderfonds van de Verenigde Naties) en volgt jaarlijks de benodigde bijscholingen. Daarnaast werken wij nauw samen met de lactatiekundige van Borstvoedings Centrum Delft. 
De WHO en UNICEF ontwikkelden tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. De tien vuistregels kun je elders vinden op deze pagina.

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is flesvoeding (ook wel kunstvoeding genoemd) een goed alternatief. Helaas zal je weinig tot geen informatie vinden over flesvoeding voor pasgeborenen. Dit heeft alles te maken met een verbod op reclame voor flesvoeding vanaf 0 tot 6 maanden. Uiteraard hebben wij wel die kennis in huis om je alle begeleiding te geven die nodig is en om voorlichting te geven over de bereiding van de voeding. Flesvoeding schaf je al aan in je zwangerschap en daarom is het handig om te weten dat, als er allergieën en/of eczeem in de familie voorkomt, hypoallergene kunstvoeding de beste voedingskeuze is.

Zeven feiten over borstvoeding

  • wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby;
  • gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid;
  • beschermt de moeder tegen borstkanker;
  • beschermt de baby tegen allergieën en andere ziekten;
  • beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier;
  • voorkomt overgewicht bij baby's;
  • helpt de moeder vaak om haar oude figuur weer gemakkelijker terug te krijgen.

Al voor de geboorte van je baby bevindt zich de eerste melk in de borst, het zogenaamde colostrum. Het is goed om de baby direct na de geboorte huid op huid bij je te leggen. In het eerste uur na de geboorte zijn de meeste baby´s erg wakker en is het een perfect moment om elkaar beter te leren kennen en gebruik te maken van de natuurlijke reflexen van de baby. Je baby gaat vaak tijdens dit eerste contact al op zoek naar je borst. Als je kindje ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. In het colostrum zitten niet alleen allerlei waardevolle voedingsstoffen, maar ook bevat het antistoffen die je kindje beschermen tegen ziekten. Het is voor aanstaande ouders heel nuttig om te weten dat je baby naar behoefte mag drinken en dat zal de eerste weken heel vaak zijn. Borstvoeding geven kan in het begin wat onwennig zijn. Natuurlijk zijn er ook de ervaringen dat alles direct en natuurlijk verloopt, maar meestal heeft het wel een paar dagen nodig om te wennen. Zowel voor de moeder als voor de baby. Het is belangrijk om te weten dat pijn er niet bij hoort. Is dit wel het geval, geef dit dan altijd aan bij de zorgverlener!

logo - klavertje vier kraamzorg

Klavertje Vier Kraamzorg is werkzaam in de regio Den Haag en omstreken, maar ook als je buiten onze regio woont kunnen we misschien toch iets voor je betekenen. Neem dan contact op!