Wat doet Klavertje Vier Kraamzorg nu eigenlijk precies?

Heel vroeger, toen er nog geen kraamzorginstellingen bestonden werden moeders met pasgeboren baby's vaak geholpen door hun moeders, tantes of buurvrouwen. De tijden zijn veranderd en hoewel ook nu nog moeders en vriendinnen soms bijspringen in die eerste dagen na de bevalling, vertrouwen veel kraamvrouwen op de ervaring en expertise van professionele kraamverzorgsters zoals Mirjam en José. We hebben in Nederland een bijzondere positie als het gaat om kraamzorg. Nergens anders ter wereld is kraamzorg zo'n fundamenteel onderdeel van de zorg voor moeder en baby. José en Mirjam verzorgen moeder en baby, ondersteunen de rol van de moeder in het gezin en vervangen haar taken waar nodig:

  • Ze zorgen voor de lichamelijke verzorging van moeder en baby,
  • geven voorlichting en instructie aan kraamvrouw en andere leden van het gezin,
  • signaleren eventuele complicaties en overleggen hierover met de verloskundige,
  • assisteren de verloskundige tijdens een thuisbevalling (zg. 'partusassistentie') en
  • besteden aandacht aan de andere gezinsleden en zijn in het algemeen een luisterend oor en helpende hand, ook waar het meer emotionele aspecten betreft.

Dit betekent bijvoorbeeld dat Mirjam en José je leren jouw baby te wassen, te verschonen en te voeden. Ze leren je alles wat je moet weten om na de kraamperiode zelfstandig de zorg voor je baby over te nemen. Daarnaast helpen ze bij het huishouden (maar zijn geen huishoudelijke hulp) en maken de boterhammen voor je andere kinderen. Ze smeren de beschuiten en ontvangen bezoek. Ze doen was- en strijkwerk, houden het huis aan kant en kunnen in overleg een behoorlijke maaltijd koken, of je kinderen van school halen als je dat zo uitkomt.  José heeft ooit, flanerend over de boulevard van Scheveningen, de hond uitgelaten en Mirjam maakte ooit de schooltraktaties voor een jarige in het gezin.

Kan Klavertje Vier ook bij mij komen kramen?

Natuurlijk! José en Mirjam vinden niets leuker. Nu is het natuurlijk wel zo dat ze rekening moeten houden met andere kraamvrouwen en de maximale reisafstand. Maar Klavertje Vier is heel flexibel, dus er is bijna altijd wel een oplossing te vinden. Ook als je niet in de regio (Den Haag, Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Zoetermeer) woont maar wel zin hebt in zo'n heerlijke Klavertje Vier kraamtijd, neem dan toch even contact op. Mirjam en José zullen hun best doen om toch iets voor je te betekenen!

Hoelang krijg ik kraamzorg?

De duur van kraamzorg waarvoor je in aanmerking komt, is geregeld in het Landelijk Indicatie Protocol (LIP), dat mede op initiatief van de zorgverzekeraars is opgesteld. Hierin staat dat alle kraamgezinnen in aanmerking komen voor in elk geval 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Als het nodig is, kúnnen wel meer uren worden toegekend. Dit gaat in overleg met jou, de verloskundige en Klavertje Vier Kraamzorg. Minder kraamzorg kan natuurlijk ook altijd. Tijdens het voorbereidende persoonlijke gesprek dat Mirjam of José met je zal hebben, zo rond je zevende maand, wordt je specifieke situatie in kaart gebracht en de zorg helemaal op jouw wensen afgestemd. Zo zorgt Klavertje Vier voor een optimale, blije kraamtijd.  

Wanneer kan ik me aanmelden?

Je kunt je altijd aanmelden. Zelfs als je net gehoord hebt dat je zwanger bent (gefeliciteerd!). Vragen stellen kan altijd, maar normaal gesproken neemt Mirjam of José vervolgens pas rond de zevende maand van je zwangerschap contact met je op en komt bij je langs om al je vragen te beantwoorden, je thuissituatie te zien en al je wensen te bespreken. Omdat Klavertje Vier kleinschalig en flexibel is en gelooft in veel persoonlijke aandacht zijn alle wensen bespreekbaar.

Wordt de kraamzorg vergoed?

Ja. Wel is het raadzaam de voorwaarden van je ziektekostenverzekeraar erop na te slaan of ze even te bellen, want vooral als je aanvullend verzekerd bent, kunnen de vergoedingen tussen ziektekostenverzekeraars flink uiteen lopen. Maar ook als je alleen een basisverzekering hebt (49 uur, verspreid over acht dagen) kunnen Mirjam en José je een heerlijke kraamtijd leveren!

NB. Omdat Klavertje Vier Kraamzorg een coöperatieve samenwerking heeft, zijn José en Mirjam bij de zorgverzekeraars bekend als 'PK4Care'!

Overigens, mocht je overwegen te switchen van zorgverzekeraar, dan is het slim om na te gaan of: - de Eigen Bijdrage Kraamzorg volledig vergoed wordt, - de verzekeraar een gratis kraampakket biedt, - een lactatiekundige vergoed wordt, - de huur van een kolfapparaat in je pakket zit. Wil je meer informatie? Neem dan even contact op.

logo - klavertje vier kraamzorg

Klavertje Vier Kraamzorg is werkzaam in de regio Den Haag en omstreken, maar ook als je buiten onze regio woont kunnen we misschien toch iets voor je betekenen. Neem dan contact op!